Sociala medier gör oss i verkligheten osociala

 

no-social

Det räcker nu!

Livet bakom en perfekthetsmur

Det är dags att vi tittar upp från mobiltelefoner och surfplattor och börjar interagera med varandra på riktigt igen, öga mot öga. ”Sociala medier” är beteckningen på webbplatser och appar som bygger på att människor kan interagera i mänskliga, sociala nätverk online, och de sociala medierna skiljer sig från de traditionella medierna genom att användaren själv bidrar med innehållet. Självklart erbjuder de olika sociala plattformarna användbara verktyg för att kommunicera med nära och kära, men har du tänkt på hur mycket tid du utöver detta lägger ner på att bygga upp en profil på sociala medier? En profil som i själva verket är ett alter ego, en förskönad version av dig själv, de bästa godbitarna som får dig att framstå den där lilla smulan bättre än vad du i verkligheten är?

Online följer med när vi går offline

För varje status, bild och tweet du väljer att publicera har du på ett eller annat sätt censurerat dig själv. Du kan filtrera bort det som känns oviktigt och framhäva det som är smickrande. Så länge du bara interagerar med människor på sociala medier så fungerar detta utmärkt, de har sin egen fasad rest och ni kommunicerar på samma nivå, men faktum är att när du sedan går offline, så tar du din perfekthetsmur med dig. Om du träffar någon offline (eller IRL), som du annars primärt umgås med online, så har de en förutfattad bild av dig och det liv du lever. När det sedan visar sig att online och offline bilderna inte stämmer överens så kan det uppstå märkliga situationer och umgänget blir distanserat. Eller platt. Hur kul är det när du entusiastiskt berättar om den häftiga festen du var på i helgen och får till svar att ”Jaa, det såg jag ju på Instagram..”?

Har vi glömt hur man umgås?

Förutom att bara bygga upp en förskönad bild av oss själva så medverkar användandet av sociala medier också till att vi blir latare i vårt umgänge. Allt för ofta ser jag folk på krogen, på restauranger eller i andra sociala sammanhang där alla i gänget sitter och stirrar på en blåvit skärm i stället för att följa med i vad som händer runtomkring. Vi nöjer oss med att följa statusuppdateringar och gilla bilder i stället för att ringa och fråga hur det egentligen står till eller träffas över en kopp kaffe och titta på bilder från sommarens semester. I själva verket isolerar vi oss från verkligheten, och verklighetens sociala liv, när vi spenderar allt mer tid på sociala medier.

svensk-fika

Är det dags att logga ut och ta en fika?

Detaljerna gör mästerverket

Faktum är att det i verklighetens sociala liv är de små skavankerna och icke-perfektionen som gör oss till dem vi är, som gör oss intressanta och urskiljer oss från mängden. I stället för att lägga tid på att bygga en perfekthetsmur omkring dig på sociala medier så borde du omfamna din verkliga personlighet och lägga energin på att dela den med omgivningen. När vi återigen lär oss att ”det perfekta livet” inte är något att sträva efter och att operfekt är mer intressant så kommer det att bli helt ofarligt att riva ner muren, bit för bit. Var stark och var modig – våga gå offline!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s