Möte i monsunen

Sedan i måndags har besökarna på Hamburgs zoo, Tiergarten Hagenbeck, kunnat hälsa på den nyfödda elefantungen Florian. Det är få som vet att historien om Hagenbecks elefanter började med den svenske sjömannen Fritiof Andersson och hans seglaräventyr i Asien. Hagenbecks elefanter är asiatiska elefanter och Florians mamma, matriarken Zandara, hämtades upp av Anderssons skepp från dåvarande Siam (idag Thailand) tillsammans med flera andra djur som sålt till Hagenbeck.

Foto: Tierpark Hagenbeck / Götz Berlik

Lilla Florian tillsammans med ett äldre syskon och mamman Zandara i Hagenbecks djurpark.

Möte med en sjöman

Jag träffar Fritiof Andersson i Göteborg. Det är en gråmulen januaridag och vi försöker värma oss med varsin kopp kaffe medan Andersson börjar berätta sin spännande historia.

”Alltihopa började egentligen långt tidigare”, börjar han. ”Min resa startade i Kina, men där råkade jag mest ut för trubbel, tack och lov lyckades jag till slut ta mig till Singapore med hjälp av min dåvarande fru”.

Andersson berättar om hur han vandrade runt i Singapore, utan pengar och utan pass, när han plötsligt träffade på den svenske konsuln, kapten Adelborg.

”Konsuln var väldigt hjälpsam när jag förklarade att jag ville hem till Göteborg”, minns Andersson. ”Han och konsulinnan bjöd hem mig på te, gav mig nya kläder och försåg mig med lite pengar och ett nytt pass”.

Relaterad bild

Fritiof Andersson seglade med flera olika skepp som fraktade gods från dåvarande Ostindien.

Möte med ett ursinnigt oväder

I sin nya mundering fick Andersson jobb på ett fraktskepp som snart satte kurs mot Siam. Djuren som sålts till Hagenbeck lastades kvickt ombord på skeppet. Förutom elefanten Zandara fanns det både lejon, tigrar och en gorilla i lasten, samt en djurskötare från Hagenbeck som skulle ta hand om djuren. Fartyget lämnade Siam i gryningen och seglade ut på Indiska oceanen i stiltje, något som Andersson beskriver som ”magiskt”. Men det lugna vädret höll inte i sig särskilt länge och Andersson minns med obehag när de seglade rakt in i en cyklon utanför Sri Lankas kust:

”Det är verkligen det värsta jag har varit med om! Det var ett otroligt dånande från stormen och vågorna och jag var säker på att skeppet skulle slås i spillror… Mycket riktigt så knäcktes luckorna till lastutrymmet och ut kom djuren med ett ursinnigt vrål!”

Det var inte bara stormen och vågorna som gav skeppet en ordentlig omgång, de lösa djuren gjorde också stor skada. Kommandobryggan störtade i havet, den lösa elefanten knäckte skeppets master och djurskötaren från Hagenbeck blev dödad och uppäten av ett av lejonen.

”Jag kunde inte tro mina ögon, djuren gick verkligen amok!”, fortsätter Andersson. ”Gorillan klättrade ner i maskinrummet och försökte härma maskinisten genom att slå både fram, back och stopp i skeppets maskin, jag blev tvungen att skjuta henne”.

Bildresultat för 1600 tal skepp indien

Anderssons skepp seglade rakt in i en förödande cyklon som förvandlade skeppet till spillror.

Till slut var det bara Andersson och elefanten Zandara kvar på skeppet, som nätt och jämt fortfarande flöt. När det kraftiga ovädret lugnade sig drev de långsamt in till Indiens sydkust. Väl där lyckades Andersson kontakta Hagenbeck som efter någon vecka skickade ett nytt skepp för att hämta Zandara, som till slut kom fram till sitt nya hem i Hamburg. Hon har haft ett långt liv i djurparken och i måndags föddes alltså hennes andra kalv, Florian.

”Ja, hon var ett speciellt djur”, avslutar Andersson och tömmer sin kaffekopp. ”Själv hade jag svårt att slita mig från haven. Jag mönstrade på en riktigt vacker finsk fullriggare som hette Taifun och vi kryssade fram och tillbaka över Indiska oceanen, mellan Ostindien och Godahoppsudden. Visst stötte vi på flera monsuner under årens lopp, men aldrig något som kom i närheten av monstercyklonen!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s